Som gammal countrytorsk var det både fantastiskt och frustrerande. Hur välja? Vad välja? Och varför?
Charlie Louvin.
Nåväl - Steve Earle fick jag inte missa (mycket bra), och inte heller Flatlanders (superba!), och självfallet inte heller Nick Lowe (var tyvärr lite trist, ensam med sin gitarr - och är inte han förresten engelsman?). Gillian Welsh såg jag så klart (från hopplöst långt håll - men det gjorde inte så mycket, vid den här tidpunkten var jag och Susen fortfarande ett par, som satt och höll varandra i handen med blommor i håret - det skulle bli annorlunda med den saken; Susen skulle tröttna och jag skulle gå in i en Hardlystrictlyblugrassfestival psykos. Jag är fortfarande där!).
Dag 2 åkte en annan in till den stora staden på egen hand. Jag hade svidat om till "Folkie" Olzon och kände mig väldigt skön och öppen. Blue denim rakt igenom och jag hetsade och svettades i Cable Caren och tyckte att jag aldrig kom fram till parken. Men så gjorde jag det. Och hamnade framför en av alla dessa legender som finns i musikvärlden: Charlie Louvin - ena parten av Louvin Brothers; han

Steve Earle.
Flatlanders ger benet.
Efter denna rivstart blev det tyvärr en felnavigering från Olzons sida. Satsade på Mekons från England (helt sjukt, jag vet) och de var väl rätt bra, men alldeles för "mysiga" för min smak. Hardlystrictlybluegrass om du frågar mig, liksom. Så efter några fina sånger med alla möjliga trevliga instrument (och fräscha skämt om Margaret Thatcher) bytte jag scen igen. Där satt Steve Young med några polare och bildade vad som kallades "Songwriters circle". Superbra och superamerikanskt och jag kände mig honkytonky igen.
Sedan var det dags för banjomästaren Earl Scruggs (ytterligare en legend!), som spelade på huvudscenen med sin son och ett antal andra eminenta musiker. Nu var det så bra att jag var tvungen att tränga mig fram i folkhavet för att se och höra ordentligt. Jag kom ganska långt fram, och hamnade till slut bredvid en Aspberger kille som helt stelt stod med en liten amerikansk flagga i ena handen och med en Coke i andra. Han kunde namnen på alla låtar och pratade jättehögt. Till ingen (fast jag svarade honom några gånger, eftersom jag stod bredvid honom). I samma grupp stod också ett antal unga tjejer som alla såg ut och betedde sig som Claire Fisher i Six feet under. Och runt hela festivalområdet fanns det också en hel del Ruth. Några Nathan såg jag emellertid inte, men flera David (vi snackar ju faktiskt San Francisco här). Och så "Folkie" Olzon som kokade och log idiotiskt hela tiden, utan droger det MÅSTE sägas.
När Earl Scruggs och hans mannar var färdiga var även Olzon rätt slut: solen stekte och

Doc Watson med komp.
och fantastisk känsla, som det brukar heta i entusiastiska recensioner.Efter detta gick Olzon hem till mamma Susen, trots att han hade bästa platsen på hela festivalen, och trots att Emmylou Harris skulle spela om en halvtimme. Men Olzon hade fått nog. Och förresten hade han sett Emmylou två gånger tidigare, i Tjockhult visserligen. Men enough is enough.
På pendeln hem skulle han läsa en novell till Fiction writing klassen, Sonny's Blues av James Baldwin. Men han blev hela tiden avbruten av en trevlig amerikan som visade sig vara halvt malaysier och halvt kines, men uppvuxen i USA. Han hade inte varit på festivalen, men hans pappa hade haft ett bluegrassband på Malaysia. Oboy, USA är häftigt!
7 kommentarer:
FY FAN VAD JAG ÄR AVUNDSJUK!!!!
Hej Susen! Vad roligt att ni har en blog, jag läser nu och då och tittar på filmer på Pacific Fucking Ocean och Emmylou Harris och tänker att det är i staterna man ska vara. Så ja jag är avundsjuk men på intet sätt missunnsam! hej då! (obs med gävleuttal) Och hälsa han med stort H som jag aldrig har träffat.
Sjukt bra blogg. Får vem som helst vara med?
/Z
Nej, den är bara för invigda. (Och Bengt-Åke).
Män GUUUUU, va härlit; Gävle! Pusspåla!
och solen skiner och det är varmt just som det skall vara på country festival. Mysigt, som i England också
Schuckert!
Snart kommer Earle med sig själv o en DJ till Sverige. Big beat Bluegrass...
Sven Hugo var glad för vykortet, mer sån´t Olzon!
Skicka en kommentar