torsdag 18 oktober 2007

Frostiga vindar över Stanford

Hej! Du har väl inte glömt oss? Vi har inte glömt dig. Fast man kanske kan tro det, det är ju snart spindelvävsvarning över den här sidan. Men nu dammar vi av den; här är senaste nytt från Sankta Babsan, eller åtminstone inte så långt därifrån:

Vi har så mycket att göra. När Anders inte spelar tennis, nöter han heltäckningsmattorna här på 816 Lathrop Drive, i kval över den egenhändigt författade novellen som började så fint – men som också skulle må bra av en mitt samt ett slut – och som han måste bli klar med till sin creative writing-class. Jag föreslog att han skulle lägga ut den här på bloggen, som en interaktiv tävling; bästa förslag på fortsättning får ett (budgetanpassat) pris.

Själv har jag sugits in i ett sinotibetanskt, svart hål.
Jag ritar mandarintecken så jag får skålformade veck i högra pekfingret. Jag läser tecknen om och om igen, försöker hugga, klistra, gnugga, vädja fast deras betydelse och uttal i hjärnbarken. Ögonen rinner och jag snorar när kräkreflexen aktiveras av att jag sväljer tungan i modest
Pervo work.

framgångsrika försök att producera rätt sch-ljud. Och ändå är det fortfarande roligt. Är man ett pervo, eller är man?

I går tittade vi på originalröntgenbilder av Adolf Hitlers skalle. Han var ju inte riktigt kry, stackarn, och värre blev det efter det misslyckade mordförsöket, med tinnitus och vad det var. Så då röntgade de huvudet på honom. Plåtarna förvaras nu, tillsammans med ytterligare 60 miljoner dokument i 5 000 samlingar, i Hoover-arkivets ståtliga byggnad som är alldeles nästgårds med Knight-HQ.

Aj, Hitler.


Det var USA:s 31:a president, Herbert (eller Gerbert som han fick heta i Ryssland) Hoover himself som drog igång arkivet. Under vårt besök hann vi bland annat också titta på Rosa Luxemburgs dagbok som hon skrev när hon satt i fängelse, von Ribbentropps trevliga, mysiga fotoalbum från hans träff med Stalin som utmynnade i den där pakten, ni vet; Andra världskriget, å det. Vi fick också nästan ta på Frida Kahlos pussmärke i ett av alla brev till hennes Diego Rivera, med mera, med mera.

Efter Hoover cyklade vi till en jättebra
mataffär som Anders hittat i Palo Alto. "Whole Foods" regerar! Och Wasa sportbröd kostar bara $2.19! Fast jag var sur, för på väg till Palo Alto knuffade Anders mig, på skoj visserligen, så jag trodde jag skulle välta i spenaten. Det gjorde jag inte, men jag är långsint. Lite glad blev jag emellertid när han tog mig till vår första Diner. De växer minsann inte på träd här längre. Men den här var precis som man vill ha dem, med små bås och breakfast served all day.

Och vet ni vad vi såg på vägen hem? Tvättbjörnar! De kom makligt nedklumpedunsandes från en palm; tre stycken var de (fyra, säger Anders), och jag kunde gå hur nära som helst. Bara när jag rörde mig tittade de upp – lite skelögt, lite Björn Borg-aktigt – och kom av sig en stund även om tassen fortsatte krafsa i luften. De var mer blasé än nyfikna. Men söta. Det tyckte Anders också, fast så långt som att trycka ned en i cykelkorgen och ta hem, ville han inte sträcka sig. Det gör inte så mycket, de är ju här och härjar med soporna emellanåt. Jag får nöja mig med det.

I morgon ska hela charterresan, som Anders så fyndigt kallar oss, på helgretreat i vinmakarland. Sonoma Valley. Ska bli spännande.

*

Långsint är bara förnamnet, men det är klart, man skall inte knuffas, det är taskigt och fel.
Jag ber om ursäkt och säger offentligen förlåt nu. DET VAR INTE MENINGEN, OKEY?
Och visst är det roligt med tvättbjörnar. Tänk, de ser precis ut som tvättbjörnar! Och visst var det spännande med Hitlers röntgenbild,

Fortfarande något frostigt.


och originalutgåvan av Kommunistiska Manifestet, och ett jättehemligt brev av Trotskij skrivet med osynligt bläck i ett diktverk av Alexander Blok. Hoover-arkivet var faktiskt en upplevelse – och den lille arkivarien som presenterade det hela, i sin lilla mustasch och lilla flint, var så där härligt amerikanskt duktig på att
Hoover Tower.

prata och förklara, och man önskar att alla i hela världen var så där trevliga jämt och ständigt. Och, nej – Hoover-arkivet är inte politiskt bundet åt något håll, även om det finns en konservativ tankesmedja som ligger och lurar i vassen. Tyvärr fick vi inte bestiga The Hoover Tower (ca 50 meter högt, kanske) – men det kan man göra på egen hand när som helst, och det tänker jag faktiskt göra, så det så.

Ja, jag spelar tennis. Nå't fel?
Nej, det går inget vidare med novellen.
Nej, ni får inte vara med och tävla.
Det skulle vara fusk.
Men magistern tyckte att öppningen hade "great tension", och han tyckte för övrigt att resten också var bra. Och jag håller faktiskt med honom – men nu har jag alltså fastnat.

I dag var jag på återbesök hos doktorn. Det var oförskämt billigt den här gången: $70. Och detta för att konstatera att utslagen var borta och att penicillinet hade verkat. Glad över att vara förklarad frisk gick jag över gatan och åt lunch på en afgansk (!) restaurang; maten var delikat (marinerad kyckling, yoghurt mm) och personalen vänlig och tillmötesgående. Fyra Good Year For The Roses stjärnor!

Jaha, och resten av dagen har man suttit och gått och väntat på att få använda datorn, ty Susen har ju SÅ många viktiga mejl att besvara. Och min egen dator – den kommer först om en vecka, tidigast!

Vadå Jag dyster? Nej, då. Bara lite irriterad och frustrerad. Och jag undrar om alla utslagen verkligen är borta. Vad tror ni?

8 kommentarer:

Jon sa...

Fett med björntvätt - krossade själv en hare med passaten. Naturen är grym och skön.
Trevlig helg!

Jesper sa...

hörni, om ni inte kommenterar de kommentarer ni får så får ni inga fler kommentarer heller. What you give is what you get! Trevlig helg, kommenterar jag!

Richie sa...

Jag blir också avundsjuk på festivalen. Tur att jag sett och hört en del av dem, men jag vill...
Varmt och skönt har ni, kommer det att vara så i vinter också?
Har varit mycket på jobbet nu, privat också med stroke-pappa.
Jesper - vad menar du med kommentarer på kommentarer? Kan du kommentera är du snäll.
Jon - när och var kommer Steve Earle in Sweden?
Ha det bra!

Jon sa...

Håller med Jesper... blir lite av ett WC- klotter detta: ibland fortsätter tankegångarna, oftast inte. Man vet aldrig vad man man får kommenterat så det blir ett lotteri (eller efter en intern lista kanske? Olzons salta favoriter...)
Earle kommer till Sverige ngn gång i framtiden läste jag i SvD och då med trummaskiner o syntar: Steve + DJ = sant (mer toaklotter).

Olzon&Schultz sa...

Okey, förlåt, dåra - men vi har faktiskt varit bortresta över weekändan och inte haft tid att kommentera. Bättring skall komma!

erika sa...

Nä, jag har verkligen inte glömt er. Susen, jag LÄNGTAR. Det svenska novembermörkret är i antågande, jag har samma fina frisyr som fru Raskens (ja vet, det vore kul med en bild) och ska snart lägga mig i soffan med Doris Lessing. Alltid något. Jag blir uppiggad av såväl tvättbjörnar som gnäll.

E2 sa...

Frostiga vindar?
Jag hör att det blåser Santa Ana och brinner. Inte i närheten?
Kan man endast kommunicera med er på detta sätt? Har ni ingen vanlig enkel e-postadress!?
Har kopierat allt och skrivit ut 39 sidor så jag krympte allt till 20 sidor. Mycket att läsa på en gång. Frugan tyckte det var långt att läsa.
Vem? Maila!
Cheers
E2

Olzon&Schultz sa...

Heja dig Erika, som håller på oss. Jag längtar efter dig OCKSÅ - fast inte hem. Konstigt? Både ja och nej. Fler frågor: vem är E2, Olzon&Schultz´ brains har inte lyckats knäcka den koden. Enigma, nåt? Svårt å mejladåråliksom, ällär?