lördag 27 oktober 2007

Jim rules

Jo. Det verkar som om han vet vad han pratar om, Knight-chiefen; snart är det Halloween – och vi är... tja, totalcoola – och det var alltså precis vad Mister Bettinger förutspådde; att vi så här långt gångna skulle ha slutat stissa över meningen med livet, amerikansk byråkrati och what not. Himlen är – även i överförd betydelse – blå: inga moln, no worries. Eller snarare, de worries man med lite möda kan hosta upp har plötsligt blivit hanterbara.

Med det inte sagt att man gått och blivit heladapterad. Anders hade en tennis-date med Steve i dag. Fast han glömde skorna, så då kom de hit till Lathrop bägge två. Steve tycker att vårt plejs är "wow, awesome". Vi gick husesyn och det var ju naturligtvis odiskat och obäddat och allt möjligt annat o-.
Mr Bettinger. Weird. Fast han vet
vad han pratar om. Oftast.

"Sorry, our cleaning lady hasn´t showed up yet", sa jag och tyckte att jag var rolig. Fast det gick ju inte hem alls. För det har man ju så klart på riktigt – en cleaning woman, alltså. Även om man är fattig student. "70 bucks a month, you gotta get one – for real."

Och lite senare, när jag grocery shoppade på Whole Foods, sprang jag in i spouse-Courtney. Hon hade köpt en freak-big pumpa. Jag råkade säga att jag cyklat till affären. "My GOD, poor thing – you GOTTA let me know next time, I´ll drive you! You´ll give me a call, promise?!" "Cross my fingers and hope to die", svarade jag.

Men annars är det
som sagt bra. Jag hade en sån skön känsla i fredags; vet inte om jag kan förmedla den men jag ska försöka: klockan var nio på morgonen och jag cyklade frenetiskt (som vanligt), på väg till mitt första prov i kinesiska. Plötsligt kom jag på att jag inte hade bråttom, jag var ute i god tid. Så då saktade jag ned, tog ett djupt andetag av den krispigt, friska luften (det skulle bli mycket varmt senare på dagen) – och såg plötsligt på riktigt, igen, den anslående frodiga lummigheten och alla färger. Visst kan hösten vara vacker i Sverige och jag försöker på intet sätt förringa den, men färgerna och skiftningarna här är... nästan overkliga! Det är så technicolour att det gör ont! Rosa, rött, scharlakan, solgult – och hur många nyanser som helst av grönt, grönt, grönt. Och i fonden reser sig rosablånande berg, beslöjade med det sista av morgondimman. Det är så vackert så man vill gråta eller skrika... eller göra illa sig själv så att man ska fatta att det är
På väg till Kina-provet.

på riktigt. Och jag kände mig så lycklig; här cyklar jag, i Kalifornien, kär och galen och privilegierad – och lite nervös över ett prov som faktiskt inte är avgörande på något sätt; jag kan vara hur kass som helst – det spelar ingen roll!

Jag antar att det var ett spontant
utslag av en trendig terapiform som kallas "mindfulness"; här och nu och jag duger som jag är, liksom. Skulle inte förvåna mig om den har sina rötter här i Kalifornien. Och visst är jag patetisk och flummig – men det bjuder jag så gärna på. Usch, vad bra jag har det!

Förresten var jag förstås inte
kass på provet, som var "oral": jag knackade på en dörr, blev anmodad att stiga in i vad som visade sig vara något slags garderob. Framför mig stod ett avlångt, fast jättelitet bord. I ena änden satt Zhen laoshi, eldgafflig, med benen Silviatajt ihop och händerna som i en liten knut på bordet. I andra änden skulle jag sitta. Tio minuter hade jag på mig att besvara 38 frågor. En fälla som jag förutsett och trodde mig ha koll på, ramlade jag direkt ned i. Och en fråga förstod jag inte, fast då kunde jag åtminstone be på mandarin att Zhen laoshir skulle upprepa vad hon just sagt.

*

Susen bara babblar på, men det är ju så man får stipendier och priser och lägenheter på Atlasvägen i Nacka. Själv tar jag det soft och håller käften; men hon har jävligt rätt om vad Kalifornien gör med oss. Vi blir sköna och najsa och solen smeker oss chokladaktigt bruna. Det kan inte nog poängteras: det är konstant sommarlov här i Stanford, även om vi fuskar lite med våra klasser och fejk-läxor.
Igår kånkade vi hem på en stor digital videokamera med vilken vi, med hjälp av white balance, shutterspeed och aperture mm, zoom tex, skall skapa en viktig dokumentärfilm om de vidriga omständigheterna för den kaukasiska rasen här i Silicon valley. Vi har ännu inte öppnat caset. I morgon kanske.

Om en månad är det Thanksgiving, då är det meningen att vår kompis Jocke S skall komma hit. Vi ser verkligen fram emot det, och vill här på bloggen verkligen lobba för detta.
Vi är lyckliga.

Blir vi fler till middagen? E2? Bengt-Åke? Leif A? Alla är välkomna – men särskilt Jocke.!
I morgon är det söndag. Tänk vad tiden går. Tänk vad kul det är att leva i Amerika.

6 kommentarer:

E2 sa...

Who are you calling a liar!?
I now realise that it was a bit above your level? I can fully understand and apologise deeply!
Perhaps the teacher is too up-tight and scary to ask. But it is simply An I Lei (or On I Li in Cantonese).
No, I will not be coming for dinner. Thankgiving is not my cup of tea - what have I got anybody to thank for anything, anyway!?
För övrigt var inbjudningkortet SÅ vidrigt! BIG yes, but why show up freaks like that!?

I nuläget är DIF helt kört om de inte gör typ 10 mål. Hittills inga mål i Stockholm och redan 2-0 till Änglarna - YESSS!!

And still no mail address!!
BenttÅke på ingång - kanske hälsar!?

Olzon&Schultz sa...

Ja, kära e2. Det här med ironi och parafraser ("you´re a liar" var det Bob Dylan som sa) är ju riskfyllda saker när man skriver. Förutsättningen för att de ska gå hem är att sändare och mottagare känner varandra väl (vilket är fallet till 99 procent på den här bloggen) - och inte ens då är det säkert att det fungerar. Detta är bland det första man får lära sig på journalistutbildningar och ändå är det så svårt att avhålla sig ifrån. Det var inte meningen att hacka på dig. Emellertid. De Annelie (?) vi känner har redan våra kontaktuppgifter. Eller också kan de fråga gemensamma bekanta.

love sa...

jocke jobbar och jobbar och jag vill bara spela tennis hela tiden för att få känna vinden fläkta i håret och sedan vill jag sitta i bastun och svettas. Jag har en massa nya låtar i huvudet. Vad ska jag göra med dem? Jag måste kanske etablera de nya som jag gjorde strax innan innan jag prånglar ut ännu fler. Så måste det ju funka? Eller hur funkar det egentligen? Jag tycker att människor omkring mig har blivit trögare. Har de blivit det? Det kanske beror på årstiden? Eller beror det på mig? Har min strikt privata hårddisk i hemlighet uppdaterats på sistone? Det känns nämligen som om nån har bytt processor i huvudet på mig. Till ingen nytta dessvärre, eftersom jag ändå bara vill spela tennis och basta. Och det kan man ju göra med en ABC80.

Jag vet att det är många frågor men jag hoppas givetvis på att få svar på några av dem.

Olzon&Schultz sa...

Ge ut en BJL/Love-box, det kommer att sälja som fan! Jag tror på dig och längtar efter dig. Tänker till och med ringa dig, ty det är några saker jag vill prata meed dig om. Til then'

fasterbickan sa...

Kära brorson- idag läste jag hela er blogg och vad är att säja utom GRaTTIS till all lycka och San Fran och vackert väder och möjlighet till skrivande och allt! Det var ju inte länge sen Björn oh jag var där - vi bodde i en liten stad som hette Boring Game nästan i ett fantastiskt hus, och for med tåget ofta till SF. En sån underbar stad!Vi körde till Seattle och hälsade på två familjer som vi känner och tycker om, vi klappade på redwoodträden på vägen nr och besökte Yosamete och andades kustvindar längs highway 1 och fikade på Big Sur. Vi tyckte mycket om alltihop, och det är lätt och fint att vara i usa, och intressant att besöka en liten håla som Holland och förfäras över millionärernas liv på det äldrebonde där min kära syster bodde sina sista dagar. Vi bodde ju också en månad i en flat i Greenwich Village ett annat år så visst - Amerika är storartat på många vis, och svårartat på andra. Ni verkar att ha det fint. Och Ellen, som nu har varit där ett år nart, vill ju inte komma hem, men får inget visum.Förstår att hon vill stanna. Om man nu får n liten plats i in tillvaro så kan jag berätta att din mamma var hos oss över förra helgen, vi har ett litet torp som vi älskar mitt på landet i Sörmland. vi puttrade ut på sjön i vår lilla båt och asparna flammade gult längs stranden och vattnet var spegelblankt och sen åkte vi till huset och drack vin och åt god middag och mörkret stod svart utan för fönstren. Stillsam boskap glor i hagen mittemot och talgoxarna yr kring fågelbordet och det är tyst. Alla mår bra i familjen och Joakim med familj är i NY den här veckan och Sverige är sig likt. Hösten är dimmig och Persbrandt har stuckit från Dramaten och Tjechov och till helgen är Allhelgonahelg och här hemma är gravljusen flera än pumporna i den svarta fuktiga november kvällen. Fortsätt att ha det bra och hälsa din Susen från faster Bickan

Olzon&Schultz sa...

Tack för hälsning kära faster. Hälsa Björn och Benny och alla andra från mig och Susen.